O nama

UDRUGA INVALIDA RADA RIJEKA

Udruga je osnovana već davne 1968.g. i njezina aktivnost nije prekidana do danas. U više desetljeća svog postojanja Udruga je stekla veliko praktično iskustvo u radu s osobama s invaliditetom (invalidi rada). Upravo na tom praktičnom iskustvu utemeljene su sve savjetodavne aktivnosti Udruge.

Mnogobrojne aktivnosti Udruge razvijene su u svrhu pružanja kontinuirane pomoći u informiranju i savjetovanju članova Udruge i njihovih obitelji radi efikasnijeg uključivanja u svakodnevni život. Ciljevi su da se putem savjetodavne uloge Udruge članove i njihove obitelji preveniraju od svih štetnih utjecaja (psihičkih i fizičkih) i poboljša kvaliteta života. To se postiže svakodnevnim neposrednim kontaktima s korisnicima, odlaskom na teren u obilazak nemoćnih i slabopokretnih korisnika, izdavanjem lista „Glas“, izradom web stranice Udruge, savjetovanjem iz područja prava i mirovinskog osiguranja, a posebna aktivnost Udruge ogleda se u organiziranju tzv. „okruglih stolova“, stručnih izlaganja, predavanja i radionica u službenim prostorijama Udruge ili u prostorijama Mjesnih zajednica grada Rijeke, riječkog prstena, otoka i Gorskoga kotara.

Zahvaljujući našim prostorijama koje se nalaze na zavidnome dijelu grada, točnije u samom centru, naši članovi nas često posjećuju i sudjeluju u našim aktivnostima poput: obuke za rad na računalu, elaboriranje rada na terenu ako bi edukcija volonterka ču njihovima svakodnevnima aktivnostimaM. No ono što ipak smatramo najbitnijim, a s ciljem poboljšanja kvalitete života je taj socijalni aspekt, jer ponekad je našim članovima dovoljno da dobiju lijepu riječ, a i da svoje slobodno vrijeme upotpune na način da izađu iz svojih domova, za koje su nažalost često vezani misleći da zbog invaliditeta drugačije ne mogu. Naše najveće zadovoljstvo je svakodnevno ugostiti barem desetka takvih koji su odlučili napraviti pomak i socijalizirali se sa zajednicom.

Udruga je razvila neposredne kontakte i sudjeluje u radu Hrvatskog saveza udruga invalida rada i s tijelima Grada Rijeke i Primorsko – goranske županije te uspješno surađuje s centrima za socijalnu skrb, Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje, termama Istarske toplice i dr.

Našu aktivnost također usmjerujemo na osnivanje područnih tijela Udruge na području Primorsko-goranske županije: riječki prsten (Viškovo, Kastav, Matulji, Opatija i dr.), Gorski kotar (Delnice, Čabar, Tršće, Vrbovsko i dr.) te otoci (Krk, Rab, Lošinj i dr.).